Ez a tartalom 1304 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Az ingatlan bérbeadás bevétele és a bérlő által fizetett közös költség

2020. 09. 30.

Ingatlan bérbeadás esetén nem minősül bevételnek az ingatlan használatához kapcsolódó más személytől vásárolt szolgáltatásnak a bérlőre áthárított díja. Gyakori kérdés, hogy alkalmazható-e ez a szabály a bérlő által fizetett közös költségre is?

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 17. § (3a) bekezdése szerint ingatlan bérbeadása esetén nem minősül bevételnek az ingatlan használatához kapcsolódó, más személy által nyújtott, e személytől vásárolt szolgáltatásnak a bérbeadó által a bérbevevőre – az igénybevétellel arányosan – áthárított díja, különösen a közüzemi szolgáltatásnak a díja.

Vannak azonban kivételek. Lássuk, melyek ezek!

Közös képviselő díjazása

A társasház által kötött biztosítás és takarítás díjára, a közös képviselőnek kifizetett díjazásra, a lakók által a felújítási alapba fizetett összegre nem vonatkozik a szabály.

Társasházi közös költség

Nem alkalmazható a szabály a bérlőre áthárított társasházi közös költségre sem, még ha az tartalmaz is például vízdíjat, szemétdíjat. Tehát a bérlő által megfizetett közös költség a bérbeadó ingatlan-bérbeadásából származó bevételének minősül, amelyből költségelszámolásra van lehetőség.

Rezsiköltséget tartalmazó fix összegű bérleti díj 

Szintén nem alkalmazható a szabály, ha a bérlő fix összegű bérleti díjat fizet, ami tartalmazza a lakás rezsiköltségeit is, vagy a bérlő és a bérbeadó fix összegű költségtérítésben állapodnak meg. Ezekben az esetekben ugyanis a szolgáltatás díja az igénybevétellel arányosan nem hárítható át a bérlőre. Ilyenkor az egyösszegű bérleti díj vagy költségtérítés ingatlan-bérbeadásból származó bevételnek számít, melyből levonhatók a költségek.

A szabály arra sem vonatkozik, ha a lakás bérlője a fogyasztásmérő-órák által mért pontos összeget fizeti meg a bérbeadónak, aki azonban átalánydíjat fizet a közműszolgáltatónak, mert ebben az esetben sem a fogyasztással arányosan hárítja át a közüzemi díjakat a bérbeadó a bérlőre.

(Adópraxis Szerkesztőség)

(Lezárva: 2020. szeptember 30.)

Adópraxis (2020-09-30)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!