Ez a tartalom 1201 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Újabb ágazat(ok) veheti(k) igénybe a veszélyhelyzeti adózási könnyítéseket

2021. 01. 05.

2020. december 23-ától újabb ágazattal bővült a veszélyeztetett ágazatok köre. Az adózási könnyítések az egyéb szárazföldi személyszállítás tevékenységet főtevékenységként végző vállalkozásokra is kiterjednek.

A Kormány 2020. november 4-én ismét veszélyhelyzetet hirdetett, majd néhány nappal később a leginkább érintett vállalkozások részére kedvezményeket biztosított a szociális hozzájárulási adó, a szakképzési hozzájárulás, a rehabilitációs hozzájárulás, valamint a kisvállalati adó tekintetében.

Az érvényesíthető kedvezményeket a 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet tartalmazza, amely 2020. november 11. napján lépett hatályba. A meghatározott tevékenységi kört végző vállalkozások a kedvezményeket első körben 2020. november hónapra érvényesíthették. 

A kedvezmények alkalmazhatóságát az 571/2020. (XII. 9.) Korm. rendelet 2020. december 10. napjától egyrészt kiterjesztette, másrészt meghosszabbította.

A kedvezmények kiterjesztésre kerültek az alábbi tevékenységi kört tényleges főtevékenységként folytató kifizetőkre:

  • Szállodai szolgáltatás (TEÁOR 5510) 
  • Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 5520)
  • Kempingszolgáltatás (TEÁOR 5530)
  • Egyéb szálláshely szolgáltatás (TEÁOR 5590) 
  • Utazásközvetítés (TEÁOR 7911) 
  • Utazásszervezés (TEÁOR 7912)

A kedvezmény érvényesíthetősége ugyanakkor meghosszabbításra is került 2020. december és 2021. január hónapra.

Kapcsolódó
koronavirus-hatasa-a-budapesti-turizmusra

Budapest: a COVID legnagyobb vesztese

Kilenc hónapja tart már a COVID rombolása a turisztikai piacon. Az is köztudomású, hogy Budapest helyzete a leginkább kritikus, mivel a főváros turizmusát legnagyobb részben a külföldiek működtették. Márpedig külföldiekre, nagyon úgy tűnik, hosszú ideig nem számíthatnak sem a kereskedelmi szálláshelyek, sem az AirBnb szállásként ismert magánszállásadók.

A kedvezmények alkalmazhatóságát ezt követően 2020. december 23. napjától tovább bővítette a 638/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet, mely szerint a kedvezményeket érvényesítheti az a kifizető is, aki tényleges főtevékenységként TEÁOR 4939 szerinti máshova nem sorolt egyéb szárazföldi személyszállítás tevékenységet folytat.

Fontos, hogy a kedvezményeket az adóalany abban az esetben érvényesítheti, ha
a)    nem a személyszállítási szolgáltatásról szóló 2012. évi XLI. törvény szerinti közszolgáltatási kötelezettség ellátását célzó közlekedési szolgáltatást végez, és
b)    a tevékenységet végző rendelkezik a díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áruszállítási, valamint az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről, továbbá az ezekkel összefüggő jogszabályok módosításáról szóló 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet szerinti közúti személyszállítási engedéllyel.

Tényleges főtevékenységnek változatlanul azt a tevékenységet kell érteni, amelyből a kifizetőnek, kisvállalati adóalanynak a rendelet hatálybalépését, azaz 2020. november 11. napját megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30 százaléka származott.

Fontos végezetül megemlíteni, hogy a kedvezmények igénybevételének további feltétele, hogy a kifizető a rendelet hatálybalépésekor, tehát 2020. november 11-én már fennálló munkaszerződés szerinti munkabér fizetési kötelezettségének eleget tesz, és bár a munkavállalókat a veszélyhelyzetre való tekintettel elbocsájtotta volna, a munkaszerződéseket az Mt. 64. § (1) bekezdés szerinti felmondással nem szünteti meg 2020. november, december és 2021. január hónapban.

A mentességek igénybevételének további feltétele, hogy a kifizető a mentesség iránti igényét az adóhatósághoz bejelentse.

A foglalkoztatásra vonatkozó feltételek teljesülését, valamint az adófizetési kedvezmény iránti igény bejelentését az adózó a ’08-as bevallásban, a „Nyilatkozat a 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 1-2. §-aiban foglalt adófizetési kedvezmény igénybevételéről és a 6. § (1)-(2) bekezdéseiben foglalt feltételek fennállásáról” megnevezésű nyilatkozati mező jelölésével teljesítheti.

(Adópraxis Szerkesztőség)

(Lezárva: 2020. december 29.)

Adópraxis (2021-01-05)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!