Ez a tartalom 981 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Erről a témáról 2024-01-05 írtunk FRISS INFORMÁCIÓKAT: Új szabályok a Tbj.-ben – ezt hozza a 2024-es év

Egészségügyi szolgáltatási járulék érvényes diákigazolvány mellett

2021. 06. 16.

A hallgatók körében közismert, hogy veszélyhelyzetre tekintettel meghosszabbodott a diákigazolványok érvényessége. Kérdésként merült fel ugyanakkor, hogy ha a hallgatói jogviszony megszűnik, a diákigazolványok további érvényességére lehet-e hivatkozni, vagy attól függetlenül fizetni kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Adott egy 2019/2020. I. félévben végzett nappali tagozatos főiskolás tanuló, aki 2020 júniusában államvizsgázott. A veszélyhelyzet miatt a diákigazolványa érvényességét meghosszabbította a kormány, kérdés, hogy ezzel együtt jár az is, hogy nem kellett egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie? Vagy ha egyeztetést kezdeményez – mivel az orvosnál rendezetlen jogviszonyt látnak –mikortól jogosultak követelni tőle a járulék megfizetését?

A NAV 2020. december 14-én kiadott tájékoztatója szerint a tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után még október 31-éig érvényes azoknak a diákigazolványuk, akik idén nyár elején fejezték be tanulmányaikat. 

Ha a volt diák nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el – és más jogcímen sem jogosult az egészségügyi szolgáltatásra –, akkor december 16-ától (a diákigazolvány lejártát követő 46. naptól) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ez idén havonta 7710 forint, naponta 257 forint. 

A járulékfizetést a tanulónak, hallgatónak – a korábbi gyakorlattal ellentétben – nem kell bejelentenie, azt a NAV automatikusan előírja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatszolgáltatása alapján. 
Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig átutalással vagy csekken lehet befizetni a NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számlájára, amelynek száma: 10032000-06055826. Átutaláskor a közlemény rovatban az adóazonosító jelet kell feltüntetni. Lehetőség van arra is, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a volt diák helyett – hozzájárulásával és a NAV jóváhagyásával – más személy vagy szervezet fizesse meg.

Az adóhivatal tehát nem változtatott a diákok egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségén a tavalyi veszélyhelyzet idején.

Adópraxis (2021-06-16)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!