Ez a tartalom 722 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Egészségügyi szolgáltatási járulék érvényes diákigazolvány mellett

2021. 06. 16.

A hallgatók körében közismert, hogy veszélyhelyzetre tekintettel meghosszabbodott a diákigazolványok érvényessége. Kérdésként merült fel ugyanakkor, hogy ha a hallgatói jogviszony megszűnik, a diákigazolványok további érvényességére lehet-e hivatkozni, vagy attól függetlenül fizetni kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Adott egy 2019/2020. I. félévben végzett nappali tagozatos főiskolás tanuló, aki 2020 júniusában államvizsgázott. A veszélyhelyzet miatt a diákigazolványa érvényességét meghosszabbította a kormány, kérdés, hogy ezzel együtt jár az is, hogy nem kellett egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie? Vagy ha egyeztetést kezdeményez – mivel az orvosnál rendezetlen jogviszonyt látnak –mikortól jogosultak követelni tőle a járulék megfizetését?

A NAV 2020. december 14-én kiadott tájékoztatója szerint a tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után még október 31-éig érvényes azoknak a diákigazolványuk, akik idén nyár elején fejezték be tanulmányaikat. 

Ha a volt diák nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el – és más jogcímen sem jogosult az egészségügyi szolgáltatásra –, akkor december 16-ától (a diákigazolvány lejártát követő 46. naptól) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ez idén havonta 7710 forint, naponta 257 forint. 

A járulékfizetést a tanulónak, hallgatónak – a korábbi gyakorlattal ellentétben – nem kell bejelentenie, azt a NAV automatikusan előírja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatszolgáltatása alapján. 
Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig átutalással vagy csekken lehet befizetni a NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számlájára, amelynek száma: 10032000-06055826. Átutaláskor a közlemény rovatban az adóazonosító jelet kell feltüntetni. Lehetőség van arra is, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a volt diák helyett – hozzájárulásával és a NAV jóváhagyásával – más személy vagy szervezet fizesse meg.

Az adóhivatal tehát nem változtatott a diákok egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségén a tavalyi veszélyhelyzet idején.

Adópraxis (2021-06-16)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!