Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 772 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Egyéni vállalkozói tevékenység őstermelő esetén

2022. 03. 09.

Tanácsadói napunkon fogalmazódott meg a felmerült kérdés kapcsán Amennyiben egy egyéni vállalkozó, aki őstermelői is egyben, áfában ugyanazt az adózást kell választania, ez vonatkozik az szja adózási módra is, vagy választhatja egyéni vállalkozóként a vállalkozói adózást, őstermelőként pedig az átalányadózást?

2021. január 1-jét követően az őstermelő már nem lehet egyéni vállalkozó is. Ez a tiltó szabály viszont csak a mezőgazdasági tevékenységre vonatkozik az egyéni vállalkozót illetően. 

Ez annyit jelent, hogy az őstermelő az őstermelői tevékenysége tekintetében nem folytathat egyúttal egyéni vállalkozói tevékenységet is. Ha viszont az egyéni vállalkozói tevékenység teljesen elkülönül az őstermelői tevékenységtől, akkor az egyéni vállalkozói jogviszony is létezhet. Amennyiben 2020. december 31.-ig a magánszemély családi gazdaság tagjaként egyéni vállalkozó is volt, akkor ez azt jelenti, hogy 2021. január 1-jétől mezőgazdasági őstermelőnek minősül. Az egyéni vállalkozást illetően az érintetteknek nyilatkozniuk kell a NAK-nál, hogy egyéni vállalkozóként vagy őstermelőként végzik a továbbiakban a mezőgazdasági tevékenységüket. Ha egyéni vállalkozóként, akkor a NAK-nál értelemszerűen törlésre kerülnek az őstermelői nyilvántartásból. Ha pedig az egyéni vállalkozást töröltetnék, akkor ezt a WEBES ügysegéden keresztül lehet megtenni.

Ha mindkét vállalkozói tevékenység tovább folytatódik, akkor az egyéni vállalkozói tevékenységre vonatkozóan töröltetni kell a mező- és erdőgazdasági tevékenységet.

Az áfát illetően csak egyfajta választás lehetséges, amelyet mindkét tevékenységre alkalmazni kell. Az egyéni vállalkozás esetében az adózási mód viszont eltérő lehet az őstermelő adóügyi besorolásától, így pl. lehet kata szerinti jogviszonyban is.

Leipán Tibor (2022-03-09)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!