Ez a tartalom 1976 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Egyszerűsödik a személygépkocsi bérleti díját terhelő áfa levonása

2018. 11. 27.

2019. január 1-jétől nem helyezhető levonásba a személygépkocsi bérbevételét terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százaléka. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Az Áfa tv. jelenleg hatályos szabálya alapján a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százaléka nem helyezhető levonásba. Nem vonatkozik ugyanakkor ez a korlátozás a személygépkocsi bérleti díját, illetve lízingdíját terhelő előzetesen felszámított adóra, ha az adóalany a személygépkocsit nyílt végű lízing, operatív lízing vagy bérlet keretében használja. Ettől függetlenül a lízingelt, illetve bérelt személygépkocsi bérleti díját, illetve lízingdíját terhelő előzetesen felszámított adó olyan mértékben helyezhető levonásba, amilyen mértékben az adóalany a személygépkocsit adólevonásra jogosító gazdasági tevékenysége érdekében használja, hasznosítja. Amennyiben jelenleg az adóalany élni kíván ezzel a lehetőséggel, akkor megfelelően dokumentált útnyilvántartás szükséges, amelyből megállapítható, hogy a személygépkocsi használat mennyiben szolgálja az adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységet, vagyis mennyi az üzleti célú, illetve a magáncélú használat aránya.

 
 

Az Országgyűlés által 2018. november 13-án elfogadott, és 2018. november 23-án kihirdetett adócsomag módosítása alapján 2019. január 1-jétől már nem kizárólag a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százaléka nem helyezhető levonásba, hanem ugyanez a szabály lesz érvényes a személygépkocsi bérbevételét terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százalékára is. Ez a módosítás lehetővé teszi, hogy amennyiben az adóalany a jövőben nem kívánja részletesen vezetett útnyilvántartással a bérelt, illetve lízingelt személygépkocsi üzleti és magáncélú használatának mértékét alátámasztani, akkor útnyilvántartás vezetése nélkül levonásba helyezheti a személygépkocsi bérleti díját, illetve lízingdíját terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százalékát.

Fontos kiemelni, hogy 2019. január 1-jétől – saját döntés alapján – továbbra is lehetősége van az adóalanynak arra, hogy részletes útnyilvántartást vezessen, kimutassa a személygépkocsi üzleti célú és magáncélú használatának arányát, és ennek figyelembevételével levonásba helyezze a személygépkocsi bérleti díját, illetve lízingdíját terhelő előzetesen felszámított adót.

Az új szabály – az átmeneti rendelkezés alapján – arra az esetre alkalmazható először, amikor az elszámolási időszak 2018. december 31-ét követően kezdődik és a levonási jog 2018. december 31-ét követően keletkezik.

 

 

Adópraxis (2018-11-27)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!