Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Életjáradék adó- és járulékkötelezettsége

2022. 07. 15.

Egy 85 éves magánszemély egyházi intézmény javára végrendelkezne a 480 millió forintot érő lakóingatlanát illetően. Cserébe havi 2 millió forint életjáradékot kér. Milyen adó és járulék kötelezettség merül fel?

Az Szja törvény 1. melléklet 7.1. pontja értelmében, amennyiben a magánszemély más magánszeméllyel kötött tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés alapján ingatlant, vagyoni értékű jogot ruház át tartás vagy járadékfolyósítás ellenében, akkor az ebből származó jövedelem adómentes. 
Adómentes továbbá a nyugdíjban részesülő magánszemély által a központi költségvetési szervvel vagy a helyi önkormányzattal kötött előzőekben említett szerződések alapján megszerzett jövedelem az Szja törvény 1. melléklet 7.1. pontja értelmében. A kérdésben szereplő egyházi intézmény feltehetően szintén költségvetési szervnek minősül, ebből következően a szerződés alapján nincs adókötelezettség.

Leipán Tibor (2022-07-15)

Magyarországon 2024. január 1-jétől életbe lépett az új adó- és társadalombiztosítási szabályozás, mely jelentős változásokat hozhat a társadalombiztosítási rendszer különböző területein. Az intézkedések érintik az egyszerűsített foglalkoztatást, a háztartási munkát, valamint az egyéni vállalkozók szünetelése idején befolyt bevételt.

Egyszerűsített foglalkoztatás-közteher: Az egyszerűsített foglalkoztatás után fizetendő közteher mostantól a szociális hozzájárulási adó alapjának minősül, és nem alkalmazhatók rá a Szocho tv. mentességek és kedvezmények.

Háztartási munka: A háztartási munka nyilvántartásba vételének regisztrációs díja 2024. január 1-jétől megszűnik, de a foglalkoztató bejelentési kötelezettsége változatlan marad.

Szünetelés alatt befolyt bevétel: Az egyéni vállalkozók szünetelése idején a szünetelést megelőzően végzett tevékenységből származó bevételre alkalmazni kell a Tbj. 31. §-t.

Ezek a friss szabályok mélyreható változásokat indukálnak a magyar adó- és társadalombiztosítási rendszerben, ezért kiemelten fontos, hogy az érintettek figyelemmel kísérjék ezeket. A jogszabály szövegének részletes tanulmányozása és szakértői tanácsadás igénybevétele ajánlott a teljes körű információkért és részletekért.

Ne maradjon le a Menedzser Praxis ingyenes Adó és Tb Különszámáról, amit már több mint 10 ezren letöltöttek! Az előnyökből Ön is profitálhat! Olvassa el a kiadványt most, hogy a munkája ne a fájdalmas emlékekkel legyen egyenlő!

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!