Ez a tartalom 1479 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Folytatólagosan jár a GYES és a GYET a veszélyhelyzet fennállása alatt

2020. 04. 01.

A Kormány 2020. március 23. napján kihirdetett rendelete meghosszabbította a gyermekgondozást segítő ellátásra és gyermeknevelési támogatásra való jogosultságot a veszélyhelyzet megszűnéséig.

A Kormány 59/2020. (III. 23.) Korm. rendelete értelmében a gyermek gondozására, nevelésére tekintettel nyújtott gyermekgondozást segítő ellátásra, vagyis a GYES-re, illetve a gyermeknevelési támogatásra, vagyis a GYET-re való jogosultság a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik .

A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a GYES-re, illetve a GYET-re való jogosultság azon igénybevevők esetében hosszabbodik meg, akiknek a jogosultsága a veszélyhelyzet kihirdetésekor, azaz 2020. március 11-én, vagy azt követően szűnik, vagy szűnt meg.

Amennyiben a megszüntetésről a határozat kiadása megtörtént, annak visszavonása iránt hivatalból történik intézkedés.

A gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) továbbfolyósítására azon esetekben kerül sor, ahol vérszerinti szülőként, nagyszülőként, örökbefogadó szülőként, vagy méltányosságból 2020. március 11-én a jogosultság fennállt.

Hasonlóképpen meghosszabbodik a jogosultsága annak, akinek 2020. március 11-én a gyermeknevelési támogatás (GYET) jogosultsága fennállt.

A jogosultság meghosszabbítása iránt nem kell külön kérelmet benyújtani, az ellátás hivatalból kerül megállapításra a veszélyhelyzet időtartamára eső naptári napokra.

Ezen ellátások folyósítására elsőként a 2020. március havi családtámogatási ellátások kifizetését követően, soron kívül kerül sor.

Azon ügyfelek részére, akiknek a gyermekgondozási díj (GYED) folyósításának megszűnését követően 2020. március 11-én, vagy ez után került gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) megállapításra, a kedvezőbb gyermekgondozási díj (GYED) továbbfolyósítása érdekében a gyermekgondozást segítő ellátást (GYES-t) megállapító határozat visszavonásra kerül.

A jogosultság meghosszabbítása esetén ugyanazon gyermekre tekintettel gyermekgondozási díj (GYED), gyermekgondozást segítő ellátás (GYES), valamint gyermeknevelési támogatás (GYET) ellátások közül csak egy ellátás állapítható meg.

Fontos!
A fentiektől eltérően a gyermekgondozást segítő ellátásra (GYES-re) való jogosultság nem hosszabbítható meg nagyszülői gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) esetében akkor, ha a gyermek szülei a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) nagyszülő általi igénylésére, illetve megállapítására vonatkozó egyetértő nyilatkozatukat visszavonják.

(Forrás: A Magyar Államkincstár Központ által 2020. március 24. napján kiadott tájékoztató)

 

 

Adópraxis (2020-04-01)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!