Ez a tartalom 423 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Bővül a jövedéki termékek köre

2023. 02. 20.

A 2023. február közepétől életbe lépő, jövedéki ellenőrzési rendszert érintő változások mellett ugyancsak jövedéki területet érintő újdonság, hogy február elsejétől a dohányt nem tartalmazó – például gyümölcsös, gyógynövényes – hevítőrudak is bekerültek a dohánygyártmányok körébe, és 2023. július elsejétől csak dohányboltban lesznek beszerezhetők.

Ahogyan azt korábbi írásunkban is elemeztük: 2023. február 13-án bevezetik az EMCS (Excise Movement and Control System - Jövedéki Árumozgás és Ellenőrző Rendszer) 4. fázisát.

Másik fontos februári változás, hogy a hónap elejétől bővül az ún. hevített termékek köre. Február elsejétől a hevített termékek közé tartozik [a 2016. évi LXVIII. törvény (Jöt.) értelmében]

  • az olyan dohányrúd és a rúdtól teljesen vagy részben eltérő formájú kapszula, amely a használatához rendelt készülék segítségével hevítés által belélegezhető aeroszolt bocsát ki a dohány elégetése nélkül, és
  • az olyan termék, amely teljesen vagy részben dohánytól eltérő anyagot tartalmaz, de egyébként megfelel az előző kritériumoknak [a Jöt. 3. § (4) bekezdés 9b. pontja szerint].

A hevített termékek – a külföldre történő kiszállítási céllal szabadforgalomba bocsátás esetét kivéve – zárjegyköteles termékek [a Jöt. 74. § (1) bekezdés n) pontja szerint], az azokat terhelő jövedéki adó mértéke 35 forint darabonként (szálanként) [a Jöt. 145. § (1) bekezdés h) pontja szerint].  

A hevített technológiát alkalmazó, dohányt tartalmazó termékek eddig is jövedéki termékkörbe tartoztak, ezen belül az új dohánytermék-kategóriába. Ezek 2023. február elsejétől átkerülnek a hevített termék kategóriába (a 2022. évi LXIV. törvény 43. §-a szerint). Újdonság, hogy bekerülnek melléjük a dohányt nem tartalmazó változatok is. Ezek lehetnek például növény-, gyógynövény- vagy gyümölcsalapú termékek. Ezeket eddig kiskereskedelmi láncok polcairól vagy webáruházakból is be lehetett szerezni.

Azok a kereskedők, akik 2023. február elseje előtt jogszerűen forgalmaztak zárjegy nélküli hevített terméket, de 2023. február elsejétől erre a továbbiakban nem jogosultak, a még készleten lévő termékeiket 2023. június 30-ig tovább forgalmazhatják azzal, hogy 2023. február elsejétől új hevített terméket már nem szerezhetnek be [a Jöt. 150. § (36) bekezdése szerint]. 

(Nemzeti Adó- és Vámhivatal)

Adópraxis (2023-02-20)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!