Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 519 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Áramfogyasztás és közüzemi költségek továbbszámlázása

2022. 11. 15.

Egy ingatlanbérbeadással és kikötőhely bérbeadásával foglalkozó cég úgy köti meg a szerződéseit, hogy az esetleges áramfogyasztás nincs benne a bérleti díjban. A megkötött szerződésben az szerepel, hogy a közüzemi szolgáltatásokat külön számolják el és számlázzák ki. Az energiaárak jól ismert alakulása nyomán érthető, hogy éppen most merült fel az az igény, hogy egy kikötőhely-bérlő használ a hálózatról áramot, melynek a költségét a cég továbbszámlázná neki.

A felmerülő kérdések tehát úgy szólnak, hogy milyen jogi keretek közt, milyen jogcímen számlázható a fogyasztás? Számlázható-e áramként, noha a cég nem áramszolgáltató? Tövábbgördítve a kérdést általánosságban: ingatlan-bérbeadóként (ami szintén a cég profilja) milyen formában számlázhatja tovább a közüzemi költséget, rezsit: áramot, gázt, szemétdíjat, ilyen jellegű kiadásokat?
 
A feleknek a bérleti szerződést kell módosítani, amelyben rendelkeznek arról, hogy a bérlő a bérleti díjon felül a szerződésben meghatározott közüzemi szolgáltatások bérbeadónál felmerülő költségét is köteles megtéríteni.
A kikötőhely és az ingatlan bérlője felé áthárított áramdíj, valamint más közüzemi szolgáltatások díja az Áfa tv. 70. § (1) bekezdés b) pontja alapján a bérbeadás járulékos költségét képezi, s osztja annak adójogi megítélését.

Tehát ugyanolyan adómérték terheli, mint a kikötőhely, az ingatlan bérleti díját.

Tekintettel arra, hogy a bérbeadás az Áfa tv. 58. §-a szerinti ügylet, ezért az áthárított közüzemi szolgáltatáso díja számlázható önállóan, ha azt a bérleti díjtól eltérő esedékességi időponttal (fizetési határidővel) köteles a bérlő megfizetni.
A bérbeadó részéről nincs akadálya a közüzemi szolgáltatások továbbszámlázásának, mivel az Áfa tv. szerint ezek a tételek kvázi bérleti díjak, így nincs arról szó, hogy a bérbeadó közüzemi szolgáltatóként végez tevékenységet.

Bonácz Zsolt (2022-11-15)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!