Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Letiltás jutalékból

2024. 10. 07.

A kérdésben szereplő egyéni vállalkozó biztosítóval kötött megbízási szerződéssel végzi a tevékenységét. Folyamatban van ellene egy letiltás, a végrehajtó megkereste a partnert, akinek számlát állít ki a jutalékról, és a biztosító levonja a 33%-ot a számlából. Megteheti mindezt?

A kérdésből következtetve esetünkben ugyan letiltásról van szó, ugyanakkor a letiltás a végrehajtási eljárás egyik formája. A végrehajtási eljárás során pedig a végrehajtó jogosult a pénztartozás behajtására, amelyet nemcsak a munkabérből tehet meg, hanem valamennyi bevételi forrásból.
Beadvánnyal lehet élni a végrehajtással kapcsolatban, végrehajtási kifogás formájában, az illetékes bíróságnál. A beadványukban hivatkozni kell a végrehajtó törvénysértő intézkedése, illetőleg intézkedésének elmulasztása (a továbbiakban együtt: intézkedése) ellen a fél vagy más érdekelt végrehajtási kifogást terjeszthet elő a végrehajtást foganatosító bírósághoz.

A végrehajtási kifogást a végrehajtó intézkedésétől számított 15 napon belül kell benyújtani a végrehajtónál, aki azt – a kifogásolt végrehajtói intézkedésre vonatkozó iratok másolatával együtt – 3 munkanapon belül továbbítja a végrehajtást foganatosító bíróságnak. Ha az intézkedés később jutott a kifogást előterjesztő tudomására, vagy ez a kifogás előterjesztésében a végrehajtó intézkedésétől számított 15 napon túl is akadályozva volt, a végrehajtási kifogás előterjesztésének határidejét a tudomásszerzéstől, illetőleg az akadály megszűnésétől kell számítani.
A végrehajtó intézkedésétől számított 6 hónap eltelte után nem lehet végrehajtási kifogást előterjeszteni. E határidő elmulasztása miatt nincs helye igazolásnak. A bíróság a végrehajtási kifogásról soron kívül – szükség esetén a felek meghallgatása után - határoz.
A bíróság - ha azok nem állnak rendelkezésre – a végrehajtási kifogás beérkezésétől számított 8 munkanapon belül intézkedik a kifogás elbírálásához szükséges iratok beszerzése iránt, a végrehajtó pedig a bíróság megkeresésének 8 munkanapon belül köteles eleget tenni. A bíróság a végrehajtási kifogást elbíráló végzését – az 50. § (2) bekezdését is figyelembe véve – 60 napon belül hozza meg, kivéve, ha ahhoz a felek meghallgatása vagy egyéb bizonyítás felvétele szükséges.

Hivatkozunk továbbá a Pp. 371. § (1) bekezdése szerint: Az, aki a lefoglalt vagyontárgyra tulajdonjoga vagy más olyan joga alapján tart igényt, amely a végrehajtás során történő értékesítésnek akadálya, a vagyontárgynak a foglalás alóli feloldása iránt végrehajtási igénypert indíthat a végrehajtást kérő ellen.

Leipán Tibor (2024-10-07)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!