Ez a tartalom 1506 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Módosultak az osztalék utáni adót kiváltó adóval kapcsolatos rendelkezések

2019. 02. 05.

A parlament a tavaly elfogadott pénzügyi salátatörvényben több ponton módosította, pontosította a az osztalék utáni adót kiváltó adóra vonatkozó rendelkezéseket.

A számviteli törvény osztalék elszámolásával kapcsolatos szabályaival történő összhang megteremtése érdekében a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyiság létrejöttét megelőző üzleti év beszámolójához kapcsolódó mérlegben nem szereplő jóváhagyott osztalékot az osztalék utáni adót kiváltó adó alapjának kiszámításánál figyelembe kell venni.  A változtatás egyértelművé tette, hogy a kata alanyiságot választó adóalanyok (akik korábban a társasági adó, az egyszerűsített vállalkozói adó vagy a kisvállalati adó alanyai voltak) az osztalék utáni adót kiváltó adó második és harmadik részletét, nem a kata bevallásukkal egyidejűleg február 25-én, hanem május 31-én fizetik meg a kata alanyiság második és harmadik évében. 
A módosítás az ügyvédi irodák vonatkozásában rögzítette, hogy az osztalékot kiváltó adóra vonatkozó rendelkezéseket az ügyvédi irodáknak is alkalmazni kell, és azon ügyvédi iroda, amely 2018-ban vált a kisadózó vállalkozások tételes adójának alanyává, és a Katv. 26. § szerinti osztalék utáni adót kiváltó adót nem fizette meg, ezért abban az esetben, ha ezen adóalanyisága az adóévet követő üzleti évtől nem áll fenn, úgy az osztalék utáni adót kiváltó adó alapját nem képező összeg nem minősül vállalkozásba befektetett összegnek és csökkenti a nyitó mérlegben kimutatott saját tőke összegét.

Vonatkozó jogszabály:

2018. évi XLI. törvény az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról

 

Adópraxis (2019-02-05)