Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 548 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Önkénteseknek fizetett juttatások adózása

2022. 10. 24.

A kérdésben szereplő vállalkozás egy közhasznú nonprofit kft., amely bejelentés alapján jogosult külföldi önkénteseket fogadni. A vállalkozás az Európai Unió által finanszírozott projekt keretén belül uniós illetve harmadik országbeli önkénteseket fogad 12 hónap időtartamra. Ellenszolgáltatásnak nem minősülő juttatásként szállást, étkezést, biztosítást, utazási költségtérítést juttat. Milyen jellegű adó- és járulékfizetési kötelezettsége van a társaságnak?

A kérdést kiegészítendő: az említett pályázat előírja az önkéntesek részére zsebpénz folyósítását euró árfolyamon átszámított HUF értékben. Ennek összege 50-55.00 Ft/hó/fő. Ezen kívül 40.000 Ft/hó/fő összeget háztartási hozzájárulás címén ellenszolgáltatásnak nem minősülő támogatásként nyújt. Ezen összegek bizonylatolása kiadási pénztárbizonylaton történik. 

Az önkénteseknek nyújtott, ellenszolgáltatásnak nem minősülő juttatást a közérdekű önkéntes tevé-kenységről szóló 2005. évi LXXXVIII. törvény értelmében nem kell a jövedelem megállapításánál bevételként figyelembe venni. A törvény hatálya kiterjed a magyar és külföldi állampolgárok által Magyarországon végzett önkéntes tevékenységre is.
Ellenszolgáltatásnak minősül minden olyan vagyoni előny, amelyhez az önkéntes vagy közeli hozzátartozója az önkéntes tevékenységéhez kapcsolódóan jut. 

Nem várható el ugyanakkor, hogy az önkéntes a tevékenységével kapcsolatban felmerülő költségeket maga viselje, ezért ezeket az önkéntes tevékenységhez szük-séges természetbeni juttatásokat, illetve a szükséges költségek megtérítését a tör-vény nem minősíti ellenszolgáltatásnak. 

Az ugyanis nem hozza jobb vagyoni helyzetbe az önkéntest, hanem csak nem engedi, hogy rosszabb anyagi helyzetbe kerüljön azért, mert önkéntes tevékenységet végez. A hivatkozott törvényhely alapján a kérdésben foglalt juttatások nem minősülnek adóköteles jövedelemnek.

Leipán Tibor (2022-10-24)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!