Ez a tartalom 605 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Online pénztárgépek adatainak kezelése

2022. 10. 23.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rövidesen új, online szolgáltatást indít, melynek keretében gép–gép kapcsolaton keresztül teszi elérhetővé az online pénztárgépekből érkező adatokat.

Az online pénztárgépek a rendszer indulása óta egységes szerkezetben, gépileg feldolgozhatóan kül-dik el a NAV-nak értékesítési és technikai adataikat. A gépek az adatokat bármikor lekérdezhetően tárolják is, de a lekérdezést és a feldolgozást a vállalkozások jelentős része nem tudja megoldani. Ezért, a tapasztalatok szerint saját üzleti folyamataikban nem használják a gépi feldolgozást.

A NAV az új szolgáltatással online, gép–gép kapcsolattal elérhetővé teszi a pénztárgépről érkezett naplóállományokat az adózói szoftverek számára is. Az adózó könyvelőprogramja vagy más ügyvi-teli alkalmazása is hozzáférhet a naplóállományokhoz, ha a programban a szoftver gyártója kialakítja a megfelelő funkciót. Az adatbevitel könnyítésével lehetővé válik a pénztárgépi bevételek gépi vagy gépileg támogatott könyvelése, a pénztárgéppel kiállított nyugták és más bizonylatok részletes elem-zése, értékesítési statisztikák és más kimutatások készítése is.

A NAV a GitHub-on tette közzé a webszolgáltatás specifikációját, és várja a fejlesztői véleményeket, észrevételeket, javaslatokat. 

A szolgáltatás felhasználó- és jogosultságkezelése a NAV Online Számla Teszt rendszerébe integrál-va valósult meg. A naplóállományokat lekérdező interfész használatához a pénztárgépet üzemeltető adózónak regisztrálnia kell az Online Számla Teszt rendszerben, és technikai felhasználót kell létre-hoznia a megfelelő jogosultsággal. Amennyiben a regisztráció már megtörtént, egy már létező tech-nikai felhasználónak is kiosztható a jogosultság.

A szolgáltatás tesztkörnyezetben 2022. október 11-től tesztelhető. A tesztelés részleteiről a GitHub-on érhető el további információ. Éles környezetben a tesztelési időszak után, várhatóan 2022. IV. negyedévének végétől használható.
A készülő szolgáltatás használata nem kötelező, de segítségével csökkenthető az adminisztrációra fordított idő, ami hosszútávon versenyképesebbé teheti a vállalkozásokat.

(Nemzeti Adó- és Vámhivatal)

Adópraxis (2022-10-23)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!