Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • TB-ellátások
  • nyugdíj
  • kifizetőhelyek

Ez a tartalom 396 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Özvegyi nyugdíj igénylése feléledés jogcímen

2023. 03. 27.

Az özvegyi nyugdíj „feléledésére” akkor van lehetőség, ha az özvegy megfelel annak a követelmények, hogy a házastársa halától számított tíz éven belül betölti az öregségi nyugdíjhoz szükséges életkort, a 65. életévét. Vizsgáljuk meg egy egyszerű példával ezt a lehetőséget!

Az esettanulmány érintettje 2023. június 25-én tölti be a 65. életévét, férje 8 éve elhunyt, egy évig kapta utána az ideiglenes özvegyi nyugdíjat. Ez az özvegyi nyugdíj június 25-én „feléled”, azaz az érintett újra jogosult lesz az ellátásra. Ez azért lehet, mert az özvegy megfelel annak a követelmények, hogy a házastársa halától számított tíz éven belül betölti az öregségi nyugdíjhoz szükséges életkort, a 65. életévét feléledés. A jogosultságot az sem érinti, hogy az özvegy már maga is nyugdíjas, mert a nők 40 évi jogosultsági idejével – még a korhatár betöltése előtt – igénybe vette a saját jogú öregségi teljes nyugdíjat.

Mikor és hogyan lehet igényelni ezt az özvegyi nyugdíjat, és mennyi lesz ennek várható összege?

Az özvegyi nyugdíj annak az összegnek (mivel az özvegy maga is nyugdíjban részesül) a harminc százaléka lesz, amely után korábban az ideiglenes özvegyi nyugdíja kapta. Aztán majd ez is emelkedni fog a nyugdíjak éves emelésével.
Az igény papír alapon is benyújtható személyesen vagy postán egy erre célra rendszeresített, igen bonyolult a nyomtatványon a Magyar Államkincstáron belül működő Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz (NYUFIG), vagy a lakóhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási feladatokat ellátó szervhez. Ez esetben ez az utóbbi szerv csak postás, ők továbbítják az igényt az elbírálására jogosult NYUFIG-hoz.
Igényelni az özvegyi nyugdíjat június 25-e előtt nem lehet és nem is lenne értelme, be kell tölteni hozzá a korhatárt. Ha addig mégse, gondoljuk el mit csinálnának egy jogorvoslattal ellátott határozattal?

A legegyszerűbb módszer azonban az alábbi. Csak rendelkezni kell ügyfélkapus hozzáféréssel. 
Ha ez megvan június 25-én le kell ülni a számítógép elé és be kell lépni az Ügyfélkapun. Felhasználó név → jelszó. Ha ez megvan, akkor az „ügyintézés” szóra bekattan, hogy „Nyugdíj”. Erre rákattintva találjuk ezt:
04 - ÖZVEGYI NYUGDÍJ FELÉLEDÉSE IRÁNTI IGÉNY, HA AZ IGÉNYLŐ KORÁBBAN MÁR RÉSZESÜLT ÖZVEGYI NYUGDÍJBAN (OZVEGYI_03).

Ha rákattintunk erre, előjön az elektronikus nyomtatvány. A saját adataink zömét az ügyfélkapu automatikusan átmásolja a nyomtatványra. A többit már magunknak kell beírni. 

Eltéveszteni sem lehet, pontosabban: nem tudunk a gépbe nyilvánvaló „butaságot” beírni, mert nem enged tovább. 

Gyakori hiba például, hogy rossz nyugdíjfolyósítási törzsszámot írunk be. Nem a saját jogú nyugdíjunkra vonatkozót, hanem azt kell beírni, amire régen az ideiglenes özvegyi nyugdíjat kaptunk.
A nyugdíjbiztosítási szakember a törzsszámból tudja, de a számítógép is felismeri milyen ellátás (nyugdíj) áll mögötte. Sikeres kitöltés és ellenőrzés után beküldjük a nyomtatványt, amiről kapunk egy visszaigazolást is. Kész is vagyunk, az ügyintézés nem vesz sok időt igénybe, hamarosan kapjuk az ellátást. Nem igényel sok munkát, hogy egy már létező összegnek kiszámítsák a harminc százalékát!

dr. Futó Gábor (2023-03-27)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!