Számviteli szabályok a gépjármű lízing és bérlet elszámolásához

2024. 10. 21.

A gépjármű lízingek és bérletek számviteli elszámolása szigorú szabályok szerint történik. Fontos megérteni, hogyan befolyásolják ezek az ügyletek a vállalat pénzügyi kimutatásait.

A gépjármű pénzügyi lízingje és bérlete a vállalkozások számára gyakran használt eszközbeszerzési módszerek, számviteli elszámolásuk pedig nagy figyelmet igényel. A pénzügyi és operatív lízing kezelése jelentős hatással van a mérlegre és az eredménykimutatásra, ezért elengedhetetlen az ide vonatkozó szabályok pontos alkalmazása.

Lízingelt gépjárművek számvitele

A pénzügyi lízing egy olyan szerződés, amely során a lízingbe vevő hosszú távon használja az eszközt, és a futamidő végén gyakran a lízingelt eszköz tulajdonosává válik. Az eszköz megjelenik a lízingbe vevő könyveiben, és elszámolja az amortizációt, illetve a kamatköltségeket. A bérlet (operatív lízing) esetén az eszköz használata rövid távú, és a vevő nem válik tulajdonossá. A bérleti díjak költségként jelennek meg, az eszköz pedig nem kerül a könyvekbe. A futamidő végén az eszköz elszámolása attól függ, hogy a lízingszerződés pénzügyi vagy operatív lízingre vonatkozik-e.

  • Pénzügyi lízing esetén, ha az eszköz tulajdonjoga átszáll a lízingbe vevőre, akkor az eszközt továbbra is a könyveiben tartja, és az amortizáció folytatódik. Amennyiben az eszközt nem szerzi meg, az elszámolás során a fennmaradó lízingdíjak, kamatköltségek és az esetleges maradványérték kivezetésre kerülnek.
  • Operatív lízing esetén, amikor az eszköz használati joga megszűnik, a bérleti díjak elszámolása befejeződik. Amennyiben az eszköz még szerepel a könyvekben, azt az eszközt a megfelelő szabályok szerint ki kell vezetni.

Költségelszámolás gépjármű lízing esetén

Pénzügyi lízing során a lízingbe vevőnek az eszközt eszközként, a lízingdíjakat pedig kötelezettségként kell szerepeltetnie a mérlegben. A futamidő alatt amortizációt kell elszámolni az eszközre vonatkozóan, míg a lízingdíjak kamattartalmát az eredménykimutatásban kamatköltségként kell feltüntetni.

Bérleti szerződés fennállásakor a költségelszámolás egyszerűbb, mint a lízingnél. A bérbe vett eszköz ilyenkor nem jelenik meg a vállalkozás mérlegében. A bérleti díjakat a vállalkozás költségként számolja el az adott időszak eredménykimutatásában. A bérleti költségek közvetlenül az igénybevett szolgáltatások vagy egyéb üzemi tevékenység költségei között szerepelnek.

A futamidő végén, amikor a lízingbe vevő megszerzi az eszköz tulajdonjogát, a pénzügyi lízing számviteli elszámolásait le kell zárni. Az eszköz könyv szerinti értékét és az addig elszámolt értékcsökkenést továbbra is nyilván kell tartani. Ekkor az eszköz teljes értéke a lízingbe vevő mérlegében marad, és az amortizáció folytatódik. A fennmaradó kötelezettségeket szükség esetén ki kell vezetni, és a tulajdonjog átvételekor felmerülő fizetési kötelezettségeket is el kell számolni.

Lízingelt eszközök kivezetése

Az eszközök szabályos kivezetése a számviteli törvény alapján szigorú előírásokhoz kötött. Erre az eszköz eladása, megsemmisülése vagy végleges használhatatlansága esetén kerül sor. A kivezetést az eszköz eredeti beszerzési értékének, az időarányos amortizációnak és a könyvekben nyilvántartott maradványértéknek a figyelembevételével kell elvégezni. A kivezetést csak megfelelő dokumentációval lehet működtetni. Az eszközökhöz tartozó költségek és bevételek figyelembevételével, végül pedig az eredménykimutatásban történő elszámolással lehet szabályszerűen elvégezni.

Az eszköz még fennmaradt nyilvántartási értékének kivezetése a könyvekből akkor esedékes, amikor az eszköz véglegesen kikerül a vállalkozás használatából. Ilyen például, amikor az eszköz értékesítésre, selejtezésre vagy megsemmisítésre kerül. Az eszköz könyv szerinti értékét, vagyis az eredeti beszerzési érték és az elszámolt értékcsökkenés különbözetét el kell számolni a megfelelő költségnemek között. Ez általában rendkívüli veszteségként vagy nyereségként jelenik meg az eredménykimutatásban.

Időbeli elhatárolás

Az időbeli elhatárolás, azaz az adott időszakra vonatkozó bevételek és költségek elszámolása akkor történik, amikor azok gazdaságilag felmerülnek, függetlenül attól, hogy a pénzügyi teljesítés mikor történik. A pénzügyi lízing és bérlet esetén a lízingdíjak időarányosan kerülnek elszámolásra. A kamatköltségek időbeli elhatárolása a futamidő alatt történik, így a költségek és a bevételek mindig az adott időszakhoz kapcsolódnak.

A pénzügyi és operatív lízing megfelelő számviteli kezelése nemcsak a vállalkozások eszközkezelését, hanem pénzügyi átláthatóságukat is meghatározza, így kulcsfontosságú a könyvelési gyakorlatban.

Adópraxis (2024-10-21)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!