Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • TB-ellátások
  • nyugdíj
  • kifizetőhelyek

A szerző tevékenység tb-kérdései

2024. 09. 22.

Az összefoglaló elnevezés szerint szerzői jogi védelem alatt álló művek szerzőjének társadalombiztosítási jogviszonya több figyelemre érdemes sajátosságot is tartalmaz. Különösen a járulékalap elbírálása és a járulékalapot képező díjazása megtélése során kell számos egyedi szabályt figyelembe kell venni.

Ha

  • a szerzői jogi védelem,
  • a találmányi szabadalmi oltalom,
  • a védjegyoltalom,
  • a földrajzi árujelzők oltalma,
  • a mintaoltalom

alatt álló mű, alkotás, valamint az újítás (a továbbiakban együtt: szerzői jogi védelem alatt álló mű) hasznosítására irányuló felhasználási, hasznosítási, használati szerződés (a továbbiakban együtt: felhasználási szerződés) alapján a szerzői jogi védelem alatt álló mű szerzője, előadója (előadóművész) személyes közreműködésre is kötelezett, e tevékenységet a megbízásra vonatkozó társadalombiztosítási szabályok szerint kell elbírálni.

A megbízott személy akkor esik biztosítási kötelezettség alá, ha a járulékalapot képező díjazása eléri a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér 30 százalékát (egy-egy naptári napra annak harmincad részét). A biztosítási határt el nem érő díjazás mentes a járulék megfizetése alól. Járulékalapot képező jövedelem az Szja törvény szerinti bevételnek az a része, amelyet az adóelőleg számításánál kell figyelembe venni (Ez tulajdonképpen a megbízási díj 10 százalék költséghányaddal, vagy tételesen elszámolt költségekkel csökkentett része). Ha ez az összeg a biztosításhoz szükséges mértéket nem éri el, akkor biztosítási kötelezettség híján nincs 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék.

A járulékalap megállapításakor a felhasználási szerződés (előadás) szerinti személyes munkavégzés (közreműködés) díjazását kell figyelembe venni.

Nem képez járulékalapot a szerzői jogi védelem, találmányi szabadalmi oltalom, védjegyoltalom, földrajzi árujelzők oltalma, mintaoltalom alatt álló mű, alkotás, valamint az újítás hasznosítására irányuló felhasználási, hasznosítási, használati szerződés alapján a vagyoni jog (védelem alatt álló jog, oltalmi jog) felhasználásának ellenértékeként kifizetett díj. Ezt a biztosítási kötelezettség elbírálásánál (eléri-e a bevételből az adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelem a minimálbér 30 százalékát) sem lehet figyelembe venni.

A jogalkotó személyes közreműködés esetén mintegy „elvárja”, hogy különítsük el a személyes munkavégzés díját a felhasználás ellenértékeként kifizetett díjtól.

A személyes közreműködésre (munkavégzésre) irányuló tevékenységet a megbízásra vonatkozó szabályok szerint kell elbírálni. Nem létezik jogszabály, amely megmondaná, hogy mennyi legyen a megbízás díja és mennyi a vagyoni jogokért kifizetett összeg. Az előadó (művész) biztosítási kötelezettségének elbírálásánál figyelembe vehető időtartam a felhasználási szerződés megkötésétől, írásbeli szerződés hiányában az előadásra történő felkérés elfogadásától az előadás tartása napjáig terjedő időszak, azonban szerződésenként (előadásonként) legfeljebb 7 nap vehető figyelembe.

A járulékalap megállapításakor a felhasználási szerződés (előadás) szerinti személyes munkavégzés (közreműködés) díjazását kell figyelembe venni.

dr. Futó Gábor (2024-09-22)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!