Ez a tartalom 1293 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Erről a témáról 2023-12-04 írtunk FRISS INFORMÁCIÓKAT: A szocho adókedvezmények változásai 2024-től

Érvényesíthető-e szocho kedvezmény a minimum adóalap után?

2020. 10. 01.

Munkaviszony esetén a szociális hozzájárulási adó alapja megegyezik a járulékalappal, így ha az egyéni járulékot a minimálbér 30 százalékának alapulvételével kell megállapítani, akkor értelemszerűen ez lesz a szociális hozzájárulási adó alapja is. De mi a helyzet a szocho kedvezmények alapjával?

A szociális hozzájárulási adóról szóló törvény (a továbbiakban Szocho tv.) 17. § (2) bekezdése úgy rendelkezik, hogy az adókedvezmény kiszámításánál a munkavállalót a munkaviszonyára tekintettel megillető (bruttó) munkabért a számviteli törvényben foglaltak alkalmazásával kell meghatározni. Ez a kedvezmény összegének a meghatározásánál kizárja a tényleges munkabér és a minimum járulékalap különbözete révén megállapított adólapot.

Például, ha egy szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló bruttó munkabére 20.000 forint, akkor a 48.300 forintos minimális szociális hozzájárulási adóalap helyett csak 20.000 forint alapulvételével állapítható meg az adókedvezmény.

Ellenben – és ez az egyetlen kivétel –, ha megváltozott munkaképességű személyek után érvényesíthető szociális hozzájárulási adó kedvezményével (Szocho tv. 13. §) él a kifizető, akkor a kedvezmény alapja 48.300 forint. E kedvezmény esetében ugyanis a kedvezmény alapja nem a bruttó munkabér, hanem a szociális hozzájárulási adóalap. 

Széles Imre
társadalombiztosítási szakértő

(Lezárva: 2020. szeptember 28.)
 

Adópraxis (2020-10-01)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!