Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • kisadók, átalányadó
  • számvitel
  • társasági adó

Munkavállaló figyelembevétele két munkahelyen

2024. 07. 22.

A cég (kft.) által alkalmazott, 20 órás munkaviszonyban dolgozó, megváltozott munkaképességű takarító, aki egy másik cégnél heti 20 órában varrónő munkakörben dolgozik. Mindkét munkaadó figyelembe veheti a foglalkoztatotti létszámának, a megváltozott munkaképességű munkavállalók létszámának megállapításakor, és élhet vele kapcsolatban mindkét vállalkozás a szociális hozzájárulási adókedvezménnyel?

A rehabilitációs és a rokkantsági ellátás megállapítását követően is dolgozhatnak a megváltozott munkaképességű személyek.

Keresőtevékenység akár napi 8 órában is folytathatnak – azaz a két munkaadónál heti 20-20 óra munkaidő ennek megfelel –, feltéve, hogy ehhez az üzemorvos az érintett egészségi állapotának függvényében hozzájárul.

A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvénynek (Szocho tv.) a megváltozott munkaképességű személyek után érvényesíthető adókedvezményre vonatkozó előírásainak értelmezésekor megváltozott munkaképességű személynek minősül az,
a) akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű, vagy
b) aki 2011. december 31-én – a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján megállapított – I., II., vagy III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 32–33. §-a, vagy a 19. § (1a) bekezdése, vagy a 38/C. §-a alapján rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül, vagy
c) fogyatékossági támogatásban, vagy vakok személyi járadékában részesül.

A kedvezmények igénybevételére vonatkozó „közös szabályok” alapján (17.§), a kifizető az ugyanazzal a természetes személlyel fennálló munkaviszonyára, közfoglalkoztatási jogviszonyára tekintettel csak egy adókedvezmény igénybevételére jogosult. A több adókedvezmény egyidejű igénybevételét lehetővé tévő külön rendelkezés hiányában az adókedvezmények közötti választás joga a kifizetőt illeti meg.

Az adókedvezmények egy adott hónap tekintetében egyszeresen vehetők igénybe ugyanazon kifizető és természetes személy között ismételten létesített munkaviszony során.
Az ugyanazon kifizető és természetes személy között egyidejűleg fennálló több munkaviszony esetében az kedvezmények egy adott hónap tekintetében egyszeresen vehetők igénybe. Az adókedvezmények igénybevételét ugyanazon kifizető és természetes személy között ismételten létrejött munkaviszonyok során az elsőként létrejött munkaviszony, az egyidejűleg fennálló munkaviszonyok esetében a kifizető döntése alapozza meg.
Több munkáltatóval létesített munkaviszony [a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 195. §], azaz egy munkavállaló, egy munkaszerződés, de több munkaadó esetén az adókötelezettséget az adózás rendjéről szóló törvény szerint meghatározott – az úgynevezett „kijelölt munkáltató„ – munkáltató teljesíti.

A törvény a foglalkoztatási szint megállapítására, illetve arra nézve, hogy két párhuzamos, részmunkaidős foglalkoztatás esetén a kedvezményt a foglalkoztatók mindegyike érvényesítheti (az általa fizetett munkabért terhelő kötelezettséggel szemben), nem rögzít tiltó rendelkezést.

Sinka Júlia (2024-07-22)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!