Ez a tartalom 1329 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Taxisok is végezhetnek ételfutári és csomag házhozszállítási tevékenységet

2020. 04. 20.

A Magyar Közlöny 75. számában jelent meg a személygépkocsival közúti személyszállítást végző szolgáltatóknak a veszélyhelyzet során a lakosság ellátásában való részvételéről szóló 115/2020.(IV.15.) Korm. rendelet. Ez a jogszabály a vendéglátóhelyek és iparcikk kiskereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozások mellett a kihirdetett veszélyhelyzet időtartamára a személytaxisok számára jelenthet plusz bevételi forrást.

A kormányrendelet visszautal a korábbi, 48/2020.(III.19.) Korm. rendelet előírására, amely szerint veszélyhelyzet idején a lakossági ellátást szolgáló üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység a vendéglátó üzlettel, illetve napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható. Az új kormányrendelet egyértelművé teszi, hogy ezt a tevékenységet a személytaxisok is folytathatják, az alábbi feltételekkel

- a házhozszállítással foglalkozó vendéglátóhellyel, vagy üzlettel erre a tevékenységre vonatkozó szerződést kell kötniük,
- az ételfutár, illetve csomagküldő tevékenységet az eredeti, személyszállítási tevékenységüktől el kell különíteniük. Másként megfogalmazva: házhozszállításra megrendelt étel, vagy csomag utassal együtt nem szállítható.

 

A jogszabály által személytaxisok részére engedélyezett étel- és csomagszállítási tevékenység 2020. április 16. napjától kezdődően a veszélyhelyzet megszűnéséig végezhető.


2020. április 17.

 

dr. Závotka Zsolt
ügyvéd

 

Adópraxis (2020-04-20)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!