Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • nemzetközi adóügyek
  • EKÁER és termékdíj
  • könyvelés a gyakorlatban

Ez a tartalom 569 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Minek minősül a vásárlási utalvány?

2022. 11. 28.

Egy alapítvány vásárlási utalványt szeretne adni a támogatni kívánt családoknak. Minek minősül a vásárlási utalvány (adomány, vagy támogatás), illetve terheli-e az utalvány nyújtását bármilyen adó vagy járulék kötelezettség?

A magánszemély részére más magánszemély(ek) által ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott utalványból (pl. karácsonyi ajándékutalvány családon belüli ajándékozásából) származó bevétel nem adóköteles, kivéve, ha a juttatás a magánszemély vagy más által teljesített termékértékesítésre (vagyoni érték átengedésére), szolgáltatásnyújtásra tekintettel vagy azzal összefüggésben történik (így nem adómentes pl. a magánszemély által, pl. orvosi hálapénz címén könyv- vagy más ajándékutalvány formájában megszerzett bevétel).
Az Szja törvény szerint a jövedelem kiszámításánál számos további esetben nem kell figyelembe venni a következő utalványtípusokból származó bevételeket, így például a jótékony célú közadakozásból, a közérdekű kötelezettségvállalásból, a közhasznú egyesületből, alapítványból, közalapítványból annak létesítő okiratában rögzített közhasznú céljával összhangban a közhasznú cél szerint címzett magánszemélynek, valamint munkavállalói-érdekképviseleti szervezet által magánszemélynek utalvány formájában adott juttatás értékét (ide nem értve az e törvény szerint béren kívüli juttatásnak minősülő juttatásokat).

A munkáltató béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások, illetve béren kívüli juttatások körében is biztosíthat utalványt (pl. élelmiszerutalvány, könyv- vagy más ajándékutalvány). Az Szja tv. 69. (1) bekezdése szerint a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások [70. §], valamint a béren kívüli juttatások [71. §] után az adó a kifizetőt terheli.

Kovács-Kneitner Lea (2022-11-28)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!