Ez a tartalom 391 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Családi kedvezmény érvényesítése felváltva gondozott gyermek esetén

2023. 03. 25.

A NAV ellenőrzései, jogkövetésre ösztönző vizsgálatai, támogató eljárásai során tapasztalt gyakori hiba, hogy az elvált, külön élő szülők családi kedvezményt érvényesítenek a gyermekeikre vonatkozóan közös felügyeletet megállapító bírósági döntés, illetve ügyvéd előtt tett megállapodás alapján.

Fontos azonban tudni, hogy a közös szülői felügyeleti jog nem azonos a gyermek felváltva gondozásával. A közös szülői felügyeleti jog azt jelenti, hogy a gyermek életét meghatározó körülményekről – például névválasztás, iskolaválasztás, állampolgárság megválasztása – a szülők közösen döntenek.

A felváltva gondozás ettől eltérően azt jelenti, hogy a szülők megegyeznek abban, hogy a gyermek meghatározott ideig az egyik, meghatározott ideig pedig a másik szülő háztartásában él, tehát időszakonként vagy az anya, vagy az apa gondoskodik róla.

A közös szülői felügyeleti jog a felváltva gondozás előfeltétele, de ettől a szülők még nem minősülnek felváltva gondozó szülőknek; ezt bírói ítélet vagy a felek bírói ítélettel jóváhagyott egyezsége, illetve a felek megállapodása tartalmazza. 

A családi kedvezmény érvényesítéséhez nem elegendő az, hogy a szülő gyermektartást fizet, illetve hozzájárul a gyermekekkel kapcsolatos kiadásokhoz, és az sem, hogy a felváltva gondozásról megállapodás született bíróság vagy ügyvéd előtt.

Ha a szülők egyenlő időszakokban felváltva gondozzák gyermeküket jogerős bírósági döntés, egyezség vagy közös nyilatkozat alapján, és ezért a családi pótlékra 50-50 százalékos arányban mindkét szülő jogosult, akkor a gyermek kedvezményezett eltartottként szerepeltethető mindkét szülő, valamint a szülő házastársának bevallásában is (a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 29/B. § (1e) bekezdése szerint). 

Felváltva gondozás esetén a gyermekek után akkor érvényesíthet mindkét szülő családi kedvezményt, ha a kormányhivatal felé közösen nyilatkoztak, és a családtámogatási ellátásra – családi pótlékra – határozat alapján 50-50 százalékban mindkét szülő jogosult. Így a családi kedvezményre – 50-50 százalékos mértékben – mindkét szülő jogosulttá válik.
Azok a szülők, akik a gyermeküket ugyan felváltva gondozzák, de a családi pótlék 50-50 százalékos megosztását nem kérelmezték, nem jogosultak mindketten családi pótlékra, és így családi kedvezményre sem.

(NAV)

Adópraxis (2023-03-25)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!