Fizetési kedvezmények a végrehajtási eljárásban

2024. 07. 12.

Részletfizetés, halasztás, felfüggesztés és elengedés lehetősége. Ha Ön is találkozik végrehajtási eljárásokkal, fontos, hogy ismerje és kihasználja a rendelkezésre álló fizetési kedvezményeket. Ez a cikk áttekintést nyújt a részletfizetési lehetőségekről, a fizetési halasztásról és más módszerekről, amelyek segíthetnek csökkenteni a pénzügyi terheket.

A végrehajtási eljárások során a fizetési kötelezettségek teljesítése sok esetben jelentős terhet róhat az adósra. Azonban számos jogszabályi lehetőség áll rendelkezésre, amelyekkel enyhíthetők ezek a terhek, és különböző kedvezmények vehetők igénybe. A következőkben bemutatjuk a legfontosabb fizetési kedvezményeket.

A Vht. 52/A. § értelmében a részletfizetési kedvezmény lehetővé teszi, hogy a végrehajtás alatt álló összeg egy részét több kisebb részletben fizesse meg az adós, kivéve az adótartozást és az adók módjára behajtandó köztartozást. Ennek igénylése során az adósnak kérelmet kell benyújtania a végrehajtónál, amelyben részletesen indokolja, miért van szüksége a részletfizetésre. Az adósnak be kell mutatnia pénzügyi helyzetét is, igazolva, hogy a teljes összeg egy összegben történő megfizetése aránytalan nehézséget okozna számára. A végrehajtó a benyújtott kérelem és a pénzügyi helyzet alapján dönt a részletfizetési kedvezmény engedélyezéséről. A részletfizetési feltételeket rögzítő jegyzőkönyv ellen a felek végrehajtási kifogás formájában fellebbezhetnek. A végrehajtást kérőnek a részletfizetésről szóló jegyzőkönyv kézhezvétele után 15 nap áll rendelkezésére, hogy írásban értesítse a végrehajtót, ha nem ért egyet annak tartalmával. Emellett javaslatot tehet a részlet összegére és további biztosítékokat kérhet az adóstól a teljesítés biztosítása érdekében.

Emellett a fizetési halasztás lehetőséget biztosít arra, hogy az adós későbbi időpontban teljesítse fizetési kötelezettségét. A halasztás általában akkor engedélyezhető, ha az adós átmeneti pénzügyi nehézségekkel küzd, de várhatóan javul a helyzete.

Kapcsolódó
A munkáltató letiltással kapcsolatos kötelességei

A munkáltató letiltással kapcsolatos kötelességei

Cikkünk a munkáltatók felelősségét tárgyalja az alkalmazottjuk végrehajtási eljárásba kerülése esetén. A munkáltatónak pontosan ismernie kell azokat a jogszabályokat és szabályozásokat, amelyek meghatározzák, hogyan kell eljárni a munkabér levonása és a végrehajtási eljárás során. Cikkünkben áttekintjük, milyen lépéseket kell tennie a munkáltatónak ilyen helyzetekben.

A végrehajtás felfüggesztése lehetőséget biztosít arra, hogy a végrehajtási eljárás időlegesen megszakadjon. A felfüggesztés akkor engedélyezhető, ha az adós átmeneti pénzügyi nehézségekkel küzd, de várhatóan javul a helyzete, vagy ha jogi eljárás folyamatban van, amely befolyásolhatja a végrehajtás kimenetelét. A bíróság vagy a végrehajtó mérlegeli a kérelmet és a benyújtott indokokat, majd dönt a felfüggesztés engedélyezéséről.

Az adós és a hitelező egyezséget köthet, amely alapján módosítják a végrehajtás feltételeit. Az egyezséget az adós vagy a hitelező kezdeményezheti. Az egyezség tartalmazhatja a fizetési feltételek módosítását, a fizetési ütemezés megváltoztatását vagy a követelés részleges elengedését. Az egyezséget a bíróságnak jóvá kell hagynia, hogy jogerőre emelkedjen. Egyedül a végrehajtást kérő, azaz a követelés jogosultja határozhat úgy, hogy a tartozást vagy annak egy részét elengedi. Amennyiben a végrehajtást kérő ilyen méltányos döntést hoz, írásban értesíti a végrehajtót, aki ezt követően köteles ennek megfelelően eljárni. A végrehajtási szabályok szerint a végrehajtó nem, csak a végrehajtást kérő gyakorolhat méltányossági eljárást.

A végrehajtási eljárás során igénybe vehető fizetési kedvezmények jelentős segítséget nyújthatnak az adósnak a pénzügyi terhek enyhítésében. Az adósoknak érdemes alaposan tájékozódniuk és szükség esetén kérelmezniük a megfelelő kedvezményeket. A kedvezmények igénybevételéhez szükséges lépések és feltételek pontos ismerete elengedhetetlen a pozitív elbíráláshoz.

Adópraxis (2024-07-12)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!