Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • TB ellátások
  • járulékok
  • TB jogviszonyok

Ez a tartalom 55 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Külföldön munkát vállaló magánszemély bejelentése

2024. 07. 15.

Adott egy magyar állampolgársággal rendelkező magánszemély, aki az Amerikai Egyesült Államokban vállalt munkát, ezáltal ott jött létre a biztosítási jogviszonya. A NEAK-nak még nem lett jelezve, ezért folyamatosan előírásra kerül neki az egészségügyi szolgáltatási járulék. Milyen igazolásokat, dokumentumokat kell benyújtania a NEAK felé, hogy töröljék, illetve ne írják elő az egészségügyi szolgáltatási járulékot?

Mihamarabb be kell jelenteni a „Bejelentő lap TAJ számmal rendelkező személy részére, aki EGT tagállamban, Svájcban, vagy egyezményes államban biztosított.” megnevezésű nyomtatványon az Amerikai Egyesült Államokban fennálló biztosítási jogviszonyt, tekintettel arra, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal szociális biztonsági egyezménye áll fenn Magyarországnak, így ezt a kötelezettséget a biztosítási jogviszony létrejöttét követő 15 napon belül teljesíteni kellett volna.
A bejelentés megtehető az Ügyfélkapun keresztül is.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés kapcsán az adóhivatal jár el. A 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 71. § (7) bekezdése az állami adó- és vámhatóság kérelemre, visszamenőleges hatállyal törli a külföldön élő kötelezett személy egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségét, ha a magánszemély hitelt érdemlően – különösen a tartózkodást, illetve az egészségbiztosítási jogviszonyt igazoló okirattal – igazolja, hogy

  • huzamos ideje, életvitelszerűen Magyarország területén kívül tartózkodik, és
  • a tartózkodási helye jogszabályai szerinti egészségbiztosítási rendszer hatálya alatt áll.

Az életvitelszerű tartózkodást megkötött lakásbérleti szerződéssel, ingatlan vásárlás esetén adásvételi szerződéssel lehet igazolni. Ehhez javasolt csatolni a közelmúltban befizetett közüzemi számlákat is. Azt, hogy a kérdésben szereplő személy az Amerikai Egyesült Államokban egészségbiztosítási rendszer hatálya alatt áll, az illetékes amerikai biztosító tudja hivatalosan leigazolni. A fenti iratok benyújtásával lehet kezdeményezni az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség visszamenőleges törlését.

dr. Radics Zsuzsanna (2024-07-15)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!