Ez a tartalom 949 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Szigorodnak a rendezett munkaügyi kapcsolat feltételei

2021. 05. 05.

2021. március 11-én változtak a munkaügyi kapcsolat rendezettségéhez szükséges feltételek, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a foglalkoztatás minden szempontból szabályosnak legyen tekinthető. A módosítás legfontosabb eleme, hogy már az egyszeri, végleges határozattal megállapított adózói mulasztás is kizárja a munkaügyi kapcsolatot rendezettségét, vagyis alkalmazotti be nem jelentés esetén az adózó már az első alkalommal felkerül a mulasztók listájára.

A rendezett munkaügyi kapcsolat feltételrendszerét az új, foglalkoztatás-felügyeleti hatóság tevékenységéről szóló 115/2021. Kormányrendelet szabályozza. A jogszabály szerint 2021. március 11-én változtak a munkaügyi kapcsolat rendezettségéhez szükséges feltételek, melyek fennállása esetén a foglalkoztatás minden szempontból szabályosnak tekinthető. 

A módosítás legfontosabb eleme, hogy már az egyszeri, végleges határozattal megállapított adózói mulasztás is kizárja a munkaügyi kapcsolatot rendezettségét, vagyis a nem rendezettség megállapításához ismételt mulasztás feltárására és szankcionálására nincs szükség. Így, alkalmazotti be nem jelentés esetén az adózó a bírság mellett már az első alkalommal felkerül a mulasztók listájára.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján található adatbázisokból lekérdezhető az adóalanyok státusza, emellett a NAV havi rendszerességgel nyilvánosságra hozza azok adatait, akik nem felelnek meg a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményeinek. A jogszabályváltozás a közzétételt is érinti, így a NAV a következő közzétételtől kezdve az alábbi listákat szerepelteti honlapján:

  • a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózók listája;
  • a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének nem megfelelő adózók listája az új, 2021. március 10. utáni szabályozás szerint; valamint  
  • a 2021. március 10-ig hatályban lévő rendelkezéseknek megfelelő, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet szerint a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének nem megfelelő adózók listája. 
Kapcsolódó
munkaugyi-ellenorzes-szankcioi

Az új munkaügyi ellenőrzés szankciói

A foglalkoztatás-felügyelet és a munkaügyi ellenőrzés rendszerét új alapokra helyező törvény 2021. március 1-jétől már hatályba lépett, majd március 10-én megjelent a régóta várt részletszabályokat tartalmazó rendelet is. A hatósági ellenőrzés által alkalmazható szankciókat összesen két törvény és az új rendelet tartalmazza, így talán segíthet, ha összefoglalva is áttekintjük a lehetséges jogkövetkezményeket.

Az említett közzétételi lista a 2021. március 10-ei állapotot tükrözi, és mindaddig nyilvános, amíg azon olyan adózók is szerepelnek, amelyeknek az adatait a NAV a 2021. március 10-ei jogszabályi rendelkezések alapján tette közzé, és a kétéves közzétételi időtartam még nem telt el.

(NAV)

Adópraxis (2021-05-05)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!