Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • TB ellátások
  • járulékok
  • TB jogviszonyok

Ez a tartalom 515 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Vállalkozás GYED mellett

2022. 11. 22.

Gyeden lévő anyuka, akinek korábbi munkahelyén már lejárt a munkaviszonya, keresőtevékenységgel kívánja kiegészíteni a gyed-jövedelmét. Milyen lehetőségei vannak, amennyiben a kiszemelt cég számla ellenében fizetne a ledolgozott órák után?

A gyeden lévő anyuka havi 100 ezer Ft körüli jövedelemmel számol. A munkavállalási szándékával függ össze, hogy az állami otthonfelújítási támogatás iránti kérelmét elutasították, mondván, hogy: a jogviszony megszűnését követően kerül folyósításra a gyed. Ebben az esetben ugyanis a biztosítási jogviszony nem minősül a Tbj. 6. §-a szerint biztosítottnak, így erre a támogatásra a gyeden lévő nem jogosult. Hogyan válhat jogosulttá a támogatásra?
 
A kérdésében szerepel, hogy számlát adna gyed alatti keresőtevékenység kapcsán, így feltételezzük, hogy vállalkozóként folytatná a keresőtevékenységet.

A gyed folyósításának a tartama alatt a vállalkozót nem terheli a havi minimális szociális hozzájárulás adó- és társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség (azaz nem kell a minimális tb alap szerint fizetni a tb közterheket).

Minimális tb alap: 18,5% társadalombiztosítási járulék alapja havonta legalább a minimálbér/garantált bérminimum, és 13% szociális hozzájárulási adót legalább a minimálbér/garantált bérminimum 112,5 százaléka alapján fizeti meg. 
Tehát a társadalombiztosítási járulék és a szociális hozzájárulási adó alapja a tényleges (szja köteles) jövedelem. Azaz, a gyed-en lévő vállalkozónak novemberben például az szja köteles jövedelme 100 000 forint, akkor 100 000 forint lesz az alapja a szociális hozzájárulás adónak és társadalombiztosítási járuléknak.

Az otthonfelújítási támogatás egyik feltétele, hogy az egyik igénylő

  • 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 6. §-a szerint legyen biztosított és
  • legalább 1 éve – egybefüggően legfeljebb 30 nap megszakítással – folyamatosan a 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 6. §-a szerint biztosítottként szerepeljen – ide nem értve az igénylést megelőző 180 napban a közfoglalkoztatási jogviszonyban álló személyt –, és erről büntetőjogi felelőssége mellett, a Társadalombiztosítási Azonosító Jele megadásával teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozzon.

Ha a gyeden lévő anyuka vállalkozóként fog tevékenykedni, akkor a fenti első feltétel teljesül, azaz biztosított lesz. Tekintettel arra, hogy passzív jogon kap gyedet, így a második feltétel valószínűleg nem áll fenn, azaz legalább 1 éve – egybefüggően legfeljebb 30 nap megszakítással – folyamatosan nem minősül biztosítottnak. Erre hivatkozva a kérelme elutasításra kerülhet.

Megjegyzendő továbbá, hogy a lakásfelújítási támogatás nemsokára le fog járni, hiszen az a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető.

dr. Radics Zsuzsanna (2022-11-22)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!