Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • TB ellátások
  • járulékok
  • TB jogviszonyok

Munkaerőpiacra lépők szocho kedvezménye gyakorlati példán

2024. 07. 23.

Hogyan alakul a munkaerőpiacra lépők után érvényesíthető szociális hozzájárulási adókedvezmény, különösen: mikor jár le az első két év, illetve a harmadik év? Egy gyakorlati példa.

A kérdés szerinti esetben a NAV igazolása alapján a foglalkoztatás kezdete 2024. április 10.  Az első két év 2024. április 10- től 2026. április 30-ig, míg a harmadik év 2026. május 1-től 2027. április 30-ig tart.

A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvénynek a munkaerőpiacra lépők után érvényesíthető adókedvezményre előírt szabályai szerint a kedvezményezett foglalkoztatás kezdetének számít, ha az anyasági ellátásban részesült, vagy részesülő természetes személy korábbi kifizetőjénél ismételten munkába áll.

Nagyon fontos, hogy nem számít be a fenti biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonyba, egyéni-, társas vállalkozói jogviszonyba a csecsemőgondozási díj, örökbefogadói díj, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozást segítő ellátás vagy a gyermeknevelési támogatás folyósításának időszaka, valamint a közfoglalkoztatásban történő részvétel időtartama.

Amennyiben például a munkavállaló csecsemőgondozási díjban, majd gyermekgondozási díjban részesült, és ezt követően visszamegy dolgozni, akkor ezen ellátások folyósításának időszaka úgy kerül figyelembevételre az adóhivatalnál, mintha nem is állt volna a munkavállaló munkaviszonyban, azaz mintha nem lett volna jogviszonya.

A kedvezmény egész hónapban jár, amikor a foglalkoztatás első két éve, illetve harmadik éve véget ér.

A kifizető, a fenti kedvezményre jogosító feltételek fennállásáról szóló igazolás birtokában érvényesítheti a kedvezményt: ezt az igazolást az állami adó- és vámhatóság

  • a biztosítotti bejelentés megtételét követően, hivatalból, a foglalkoztatás kezdő időpontját követő hónap 10. napjáig,
  • biztosítotti bejelentés hiányában – ilyen eset például, ha a munkavállaló visszatér a gyermekgondozási díjról – a kifizető havi bevallásban tett kérelmére

állítja ki és elektronikus kapcsolattartás útján megküldi a kifizető részére.

Például, ha a munkáltató 2023. október 2-ától pályakezdőt alkalmaz munkaviszonyban, akkor biztosítási jogviszonyt bejelenti a 23T1041-es nyomtatványon, és ezen bejelentés alapján legkésőbb 2023. november 10-ig meg kellene kapnia a kifizetőnek az adóhivataltól azt az igazolást, hogy az adott munkavállaló munkaerőpiacra lépőnek minősül.

Ezzel szemben, ha gyedről a munkaadóhoz visszatérő édesanyáról van szó, akkor 23T1041-es bejelentésre ez esetben nem került sor, ezért a kifizető havi bevallásban tett kérelmére állítja ki az említett igazolást az adóhatóság.

A kérdés szerinti esetben a munkavállaló 2024. április 10-én állt munkába a társaságnál. Az első két év 2024. április 10- től 2026. április 30-ig, míg a harmadik év 2026. május 1-től 2027. április 30-ig tart.

Ha a természetes személyt foglalkoztató kifizető a kedvezmény érvényesítési időszaka alatt megváltozik, az új kifizető a természetes személy után az érvényesítési időszak végéig igénybe veheti az adókedvezményt, ideértve azt az esetet is, ha a természetes személy foglalkoztatása nem folyamatos.

dr. Radics Zsuzsanna (2024-07-23)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!